Draga ženska, vse najboljše za 8.marec, dan žena!

Draga Ženska, upam da se zavedaš, kako pomemben je današnji dan ZATE! Draga Ženska, danes praznuješ svoj rojstni dan, da si ŽENSKA! Pa znaš biti ŽENSKA, znaš praznovati 8. Marec ZASE?
8. marec -Dan žena je mednarodni praznik ekonomske, politične in socialne enakopravnosti žensk.

Danes je primeren dan, ko lahko rečemo samo HVALA vsem ženskam v različnih zgodovinskih obdobjih, ki so se borile za nas ženske in za naše dostojanstvo, naše pravice pred mnogimi leti. Pa si poglejmo ključne dogodke v zvezi z bojem za ženske pravice, ki so trajali najmanj devet desetletij:

Prvi boji za ženske pravice segajo v antično Grčijo, ko je Lysistrata začela s seksualno stavko proti moškim z namenom, da konča vojno. Sledil je čas francoske revolucije, ko so pariške ženske na Versaillesu pozvale k “svobodi, enakosti in bratstvu” in s tem zahtevale volilno pravico žensk.

Osmega marca 1857 so se v New Yorku delavke v tekstilnih tovarnah uprle nečloveškim delovnim pogojem in premajhnim plačam in organizirale protest. Protest je bil zatrt, vendar se ženske niso predale, temveč so dve leti kasneje ustanovile prvi delavski sindikat za zaščito žensk na delovnem mestu. Potrebno je bilo še kar nekaj časa, preden so ženske dosegle in uveljavile svoje pravice. Kasneje osmega marca 1908 se je na ulicah New Yorka zbralo 15 tisoč žensk in zahtevalo krajše delovne ure, boljšo plačo, volilno pravico. Delovale so pod sloganom Kruh in vrtnice (Kruh simbol ekonomsko varnost, vrtnice simbol boljše kvalitete življenja). Maja istega leta je Socialistična stranka Amerike razglasila zadnjo nedeljo v mesecu februarju za državni praznik žensk.

V Evropi se je boj za ženske pravice pričel dve leti kasneje, leta 1910, ko je na mednarodni socialistični konferenci v Kopenhagnu nemška feministka in socialistka Clara Zetkin predlagala priznanje mednarodnega praznika žensk. Njen predlog so sprejeli in dan žena namenili počastitvi boju za ženske pravice, vključujoč pravico do volitve. Na tej konferenci pa še niso izbrali datuma za praznovanje. Leta 1917 so s protestom za ženske pravice pričele ženske v Rusiji, tokrat s sloganom Kruh in mir, v spomin na ruske vojake, ki so umrli v vojni. Rezultat upora je bil, da je bil car prisiljen odstopiti in začasna vlada je ženskam odobrila volilno pravico- to se je zgodilo 23. Februarja po julijanskem koledarju, po gregorijanskem koledarju pa to pomeni 8. Marec.

V Evropi so pričeli 8. marec praznovati prvič leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem.

V spomin na borbo žensk za ženske pravice, se tudi spomnim filma Nasmeh Mona Lize. V njem Julia Robert igra učiteljico umetnostne zgodovine gdč. Katherine Watson v 50. letih prejšnjega stoletja pride učiti na konservativni college Wellesley in prinese nov veter in nov pogled na svet med učenke ženske. Dotedaj je veljalo, da se učenke collega učijo za dobro gospodinjo, da znajo ustreči svojim gospodom, da se ustrezno pripravijo na poroko z primernim gospodom, se potem poročijo in potem spet sledijo sanjam svojih gospodov. Učiteljica pa njihov pogled na svet pričenja spreminjati in jih prične spoznavati s sami seboj in temu, da je potrebno slediti sami sebi. Se spomnite, kako so bile učenke ga. Katherine Watson navdušene, ko jih je učiteljica odpeljala v umetnostni studio in so se znašle pred veliko mogočno sliko. Vsaka od učenk je dobila nalogo, da se s sliko spozna in si vzame čas zase. Ko so to naredile vsaka posebej, so se v sliki pričele risati zgodbe, ki pa so bile drugačne za vsako od učenk drugače. S tem so pričele spoznavati sebe in imele možnost pričeti delati spremembe v svojih življenjih. Resda je učiteljica zaradi svojih novih pogledov na svobodni svet žensk morala na koncu zapustiti collage, vendar je uspela marsikateremu dekletu ženski spremeniti njen tedanji pogled na svet in pogled nase.

Draga ženska, komu si ti podobna, večini deklet žensk iz filma Nasmeh Mona Liza, ki še vedno sledi drugim in sanjam drugih ali pa si pričela že pisati svojo zgodbo življenja in slediti sebi?…To veš samo TI!

So bile borbe mnogih žensk, nenazadnje tudi učiteljice umetnostne zgodovine gdč. Katherine Watson dovolj, da bi znala draga ŽENSKA danes praznovati svoj dan?

Draga ŽENSKA, v Sloveniji si emancipirana, živiš v miru in obilju. Se zavedaš tega? Si hvaležna za to?

Se zavedaš, draga ŽENSKA, da več kot polovica žensk v svetu (Afrika, Azija, J Amerika in še kje po svetu) te sreče nima in še danes živi izkoriščena, v vojnah, revščini.

Zavedaj je, da je to tvoj dan, dan ŽENSKE!

Dovoli si, da današnji dan PRAZNUJEŠ kot ŽENSKA!

Dovoli si, da se na današnji dan USTAVIŠ in se POSVETIŠ SEBI!

Dovoli si, da danes si privoščiš nekaj lepega samo zase, uživaš v kalorični tortici brez slabe vesti, slastni kavici, morda masaži, klepetu s prijateljico, greš na sprehod k vodi na sonce ali pa…..samo TI veš, kaj te osrečuje! Naredi to ZASE!

Draga ŽENSKA, vse najboljše za tvoj praznik, za praznik DAN ŽENA ti želim!

 

Avtorica: Aurora

2019-03-22T05:13:44+00:008. marec, 2019|